Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Жени, куклите и седемте феи...

 

Интервю с Жени Костадинова на Ева Стоянова за „Български вестник”, Кипър

Журналистката Жени Костадинова е изследовател на феномена Ванга. Автор е на 3 книги за легендарната пророчица. Обзорното й издание от 2006 г. е признато от фондация „Ванга” за най-достоверната книга за българската пророчица. През 2009 г. излиза сборникът й „Тайната на Ванга”, в който авторката представя хипотезите на 12 учени за уникалната дарба на сляпата прорицателка. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на стихосбирките:  „Съчки за огън”, „17 цвята любов”, „Сладко от смокини”. На 25 март в Националния исторически музей Жени представи новата си стихосбирка „Жените... в мен”, която е под формата на кокетна кутия, и 100 свои ръчно изработени кукли. Средствата от продажбата им авторката дари на фондация „Искам бебе” за инвитро бебе.

Жени, как възникна идеята да направиш изложба за Благовещение и да я посветиш на хилядите български жени, които се борят с Природата и бюрокрацията, за да родят дете?

Идеята за изложбата на куклите ми е отдавна, но успях да я реализирам едва сега, през 2011 г. От 15 години правя кукли, но все ги подарявах на приятели и не можех да ги събера. Миналата година направих повече кукли с желанието този път да направя благотворителна изложба, а средствата от нея – да даря на фондация Искам бебе. Имам свое основание за тази инициатива. С творчеството си реших да направя жест в името на Негово величество – Животът... 

Какво се случи на 25 март в Националния исторически музей?

Стана един вълшебен празник! Дойдоха над 500 души – мои приятели, приятели на фондация Искам бебе, семейства от цяла България. Имаше и много бебета – красиви и обичани! Атмосферата беше невероятна – куклите, моите 7 помощнички, с които правих допълнително кукли, облечени като феи, момичетата от „Искам бебе”, които раздаваха безплатно красиво опаковани бонбони и книжка-молитва за бебета... Уникалните бисквитки с нарисувани мои кукли, направени и дарени от „100 гр. Сладки”... Красивата стихосбирка-кутия „Жените... в мен”... И аз – с една разкошна рокля с кукли на дизайнерката Антоанета Долкина. Наистина беше вълшебна нощ. Но стана такава, благодарение на това, че я организирахме и пожелахме много хора. Това събитие доказва, че когато сме заедно и заредени с вяра и обич, стават чудеса!

Оправдаха ли се надеждите и очакванията ти?

Всички кукли се продадоха и дори не стигнаха. Събраха се общо от кукли и стихосбирка 5000 лв – точно колкото за един опит инвитро! Благодаря на комплекс „Старосел”, които откупиха 30 кукли и на фондация „ванга”, които дариха 1000 лв. Всъщност тази моя изложба от 100 кукли посветих на почитаната българска пророчица  Ванга – тази година се навършват сто години от рождението й. А и тя ме вдъхнови да правя кукли! Започнах, когато пишех втората си книга за Ванга, когато се срещах с хора, на които е помагала за рожба – вика ги да й занесат кукла, говори нещо на куклата и после... след 3-4 месеца чудото се случва. Жената забременява!

Колко хора присъстваха на събитието и кои бяха те?

Много хора дойдоха и това бяха изключително ценни хора. Не онези, които постоянно гравитират на светски събития... а едни честни, достойни, истински българи! Хора с блясък в очите, с обич в сърцата, с надежда и вяра. Събитието уважи министърът на здравеопазването д-р Константинов, присъства и д-р Стаменов, който е инвитро специалист, и благодарение на който са проплакали много бебета. На 25 март е празникът на фондация „ИСкам бебе” – тогава се връчват годишните й награди. Сред наградените бе банкерката Цветелина Бориславова, д-р Табакова (първия ин витро специалист у нас), главната редакторка на Списание 8 Ганета Сагова. Ваня Костова изпълни три песни, с които поздрави всички присъстващи, със сина си Боби изпяха и една съвместна. Михаил Йончев закри вечерта с прекрасната балада „Вяра, надежда, любов”.

Кои бяха хората до теб в този творчески процес?

Вече споменах: Имам 7 помощнички, които наричам моите феи. Две майки с момиченца: Светла, Веселка, Ева и Вяра и 3 каки – Деси, Силвия и Камелия. Те много се въодушевиха от идеята да правим кукли, които да помогнат да се родят  бебчета и се включиха с ентусиазъм. Особено децата! Прекрасно е, когато мама и детето заедно творят. През април отварям ателието си Творилницата – в него могат да дойдат всички, които искат да се потопят в магията на правенето на кукли... (вижте подробности в сайта ми: www.jenykostadinova.com)

Трудно ли е да се организира такава инициатива в България? Ние в Кипър често правим различни акции за събиране на средства за различни каузи и знаем колко е недоверчив българина. Има ли тайна на успеха?

Като цяло благотворителността страда от лош имидж в България. Спекулира се с тази идея. През последните години всеки за нещо събира пари и един Господ знае къде те отиват. Затова хората са скептично настроени. Но когато едно нещо е истинско, когато една кауза е правилна, се намират и хората, които да й се доверят, и дарителите, и всичко се случва. Така стана с моята благотворителна инициатива: от цялото си сърце пожелах да помогна поне още един ангел да слезе на земята... И един по един почнаха да се включват приятели, фирми, фондации... Доброто е заразително! А и както казват от „Искам бебе” – нашите резултати са видими, всяка година повече бебета се раждат и даряват щастие на повече семейства. На събитието имаше много бебета, дошли инвитро – тези деца са особени. Красиви, с едни изписани очи, озарени личица. Вероятно защото са плод на огромно желание и дълго чакане... На молитви и вяра.

Какво ти даде като емоция осъществяването на твоя проект? Сигурно вече мислиш за продължение…?

Много ми даде. Като писател аз нямам обратната връзка с моите читатели. Писането и четенето са самотни занимания. Но куклите са друго нещо! Те ми отвориха път към сърцата на много хора, вече се оформят нови приятели, запознанства, сътрудничество. Във Фейсбук вече има страница „За куклите на Жени” – там чета с интерес какво споделят хората като впечатления от нашата Куклената молитва на Благовещение. Имам прекрасна новина: една двойка, която 2 години е чакала бебе, седмица след като са се сдобили с моя кукла, са чули от докторите и благата вест! Чакат детенце!!!

Това е прекрасно! Но имаше ли моменти, докато подготвяше това голямо събитие, в които да ти се прииска да се откажеш?

Не, категорично. Въпреки умората, въпреки сериозната организация и един месец живот на бързи обороти. А най-големи криле ми даваше факта, че всичко правя с благотворителна цел, че не искам нищо за себе си. Това ме направи по-дръзка и по-смела от друг път. Аз съм такава: не мога да живея без идеална цел, без кауза. Трупането, вещите, парите сами по себе си не могат да ме направят щастлива. Щастлива съм, когато правя другите щастливи.

Как те прие семейството ти в тази нова роля или мисия – от известен журналист – инициатор, организатор? Подкрепиха ли те?

Много благодаря на моето обичано и любимо семейство за подкрепата, която ми дава. Благодарение най-вече на съпруга ми Алексей, открих в себе си един нов замах, открих, че мога да летя още по-високо. Благодаря и на майка ми Стояна, че ми е дала най-важното: способността да обичам, да съм щедра и да имам очи за красивото. Много държа на връзката със сестра ми Светла и племенницата ми Ева, които също са част от екипа на „Жени и 7-те феи”. А колкото до организирането на събития – това го мога, наистина. И го правя, откакто се помня. От дете. Може и да съм си сбъркала професията

Ти направи прекрасни книги за Ванга, които бяха прочетени от хиляди българи. От тях узнахме за ритуала на Ванга с куклата срещу безплодие, благодарение на който стотици жени са се сдобили с детенце. Този момент ли те вдъхнови да направиш нещо подобно? Когато правиш твоите кукли, какво си мислиш?

Моите кукли са вдъхновени от Ванга и нейната куклена молитва. Вложила съм в тях чиста любов и вяра, и молитва – човешка, моята си молитва за онези жени, които копнеят да станат майки, да изчакат този миг, да са смирени и да получат от съдбата писаното за тях. Не съм правила заклинания или такива неща, които не мога...

В средата на март в България се разрази грозен скандал, очернящ името на Ванга. Свещеници заявиха, че ще я анатемосат. Хиляди хора реагираха и заявиха, че ще се отвърнат от Църквата и няма да стъпят там. Как  изтълкува  тези събития дни преди изложбата ти?

Като знак: че сякаш съм „призвана” с това, което правя... и „да защитя” Пророчицата. Макар че тя не се нуждае от защита. Името й отдавна е написано на Небето, а на Земята я тачат и обичат много повече хора отколкото онези,  които не я приемат. И аз не приемам догматизма на църковните служители, които опорочават прекрасната християнска идея и делото на Христос. Но – хора всякакви, вери – също. Живеем в 21 век: всеки е свободен сам да избира в какво и как да вярва. (Виж в сайта ми материала На кого пречи славата на Ванга.)

Какви са следващите ти стъпки, планове?

Има толкова прекрасни неща, които чакат да бъдат случени! Чакам с нетърпение да отворя Творилницата – където да изложа Куклите на Жени. И където ще събирам хора с отворени души и пламък в очите, за да творят и усещат творчеството като жива медитация. Аз така го усещам и искам да им предам този опит.

Какво си пожелаваш?

Да съм здрава и да имам сили да направя още хубави неща. Да подаря още празници!

А на над двата милиона българи, пръснати по целия свят? 

Да вярват в България и да защитават името българи като показват най-доброто от себе си. Аз обичам България и се гордея с нея, въпреки многото проблеми, които й висят на шията. Като журналист ще кажа следното и то е най-голямата ми болка напоследък: промяната у нас, българите, ще стане когато се променят медиите. Прекалено са негативни, черни, песимистични. Само страх, ужас и простотоия се леят от екрани и вестници... Само чернилка. Внушава се негативизъм сякаш преднамерено. Не се вижда добрия пример, не се показва хубавото, не се възпитава в добродетелност. А се случват толкова прекрасни неща, заслужаващи показване! Впрочем нашето събитие – „Куклена молитва” не отрази нито една от големите телевизии. Не се намери място в емисиите за малко красота и надежда, за нещо хубаво. За децата на България. А медиите днес имат ролята на водачи, на будители – не можем да станем по-възвишени и добри, по-културни, ако от ефира ни облъчват 95 процента евтин хумор, чалга, клюки, страх, безработица... Ще се променим, когато си повярваме и се вземем в ръце. Когато всички заедно се потрудим България да стане по-хубава, приветлива и заможа. Когато първо почистим боклуците си от горите и пътищата (страната е залята от пластмасови отпадъци), от душите и телата си. Когато запретнем ръкави и вместо само да се оплакваме, направим нещо. В името на Живота, в името на Вечността.