Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Бивш кукувец прави телевизия за България

 

До обяд Георги Крумов гледа близнаците си, следобяд пътува из страната да снима филми.

ГеоргиВ българския тв-ефир най-после се появи нещо различно! Канал, който не се интересува от клюки, сензации, силикон, чалга и прочие форамти, водещи до масово оскотяване и затъпяване. Телевизия Туризъм - ТВТ е позитивна телевизия, посветена изцяло на България. Излъчва 100 процента авторски предавания – всички филми и материали са снимани специално за нея. Преди старта на медията 4 години екипът снима филми и клипове, подготвя своята продукция, пътувайки из всички кътчета на страната. Мотото на ТВТ е „Виж България”.

Телевизията показва уникалната българска природа, най-красивите маршрути, богатата ни история и култура, мистериите и легендите ни. В програмата  има специално място за семейните пътешествия, приключенския дух, различни изследователски и фотографски експедиции. Чрез „Телевизия Туризъм” зрителят, зажаднял за нещо красиво и смислено, ще види изумителната ни дива природа, ще разкрие много тайни от миналото, ще си припомни древните обичаи и традиции. Всяка събота и неделя се излъчва по един документален филм на интересна тема: например „101 мъже”, разкрива как в с. Врачеш живеят сто души с еднаква професия (бъчвари), „Вино в кърпа” проследява тайните на истинското вино, правено някога в днешен Асеновград от сорта „станимашка лоза”.

TVTЗа качеството на филмите на ТВТ говори факта, че още преди да бъдат излъчени в ефир, са носители на Гран при и първи награди от международни и национални кинофестивали за туристически филми. Продуцент на ТВТ е бившият кукувец - Георги Крумов, който бе автор на предаванията „Мрежата” и „Наслука” по БНТ.  Освен че се е заел с патриотична кауза, Крумов е и отдаден татко на две близначета, чакани дълго и дошли на бял свят с благословия: Ева и Жорко. Не е за вярване, но всеки ден таткото гледа малките до обяд и тръгва на работа едва след 12 часа.

- Г-н Крумов как се роди ТВТ?

-  Обичам да пътувам и преди 2005 г. живеех със съзнанието, че познавам България. Така се случи, че бях поканен за проджект мениджър на 10 филма от типа „Най-добре направено в България”. Оказа се, че не знаех нищо за Ивановските скални манастири, за крепостта Червен, за Глухите камъни и много други места. Това заедно с абсолютния недостиг на истински документални филми за българските природни и други феномени, ме наведоха на мисълта за създаването на Телевизия за туризъм.

- Чрез кой кабелен оператор се излъчва ТВТ?

- Доста са вече: има ни във всички големи градове чрез мрежите на „Близу” (бившите „Евроком” и „Кейбълтел”), а и малко над 20 други кабелни мрежи ни излъчват засега.

-  Възможно ли е в родния ефир да просъществува некомерсиална телевизия? С гол идеализъм и патриотизъм нищо не се получава...

-  Трудно е наистина. В разгара на кризата миналата година всички приеха тръгването на нов  тв-канал с огромна изненада и скептицизъм. Ние обаче работим повече от 5 години, за да създадем програмата си без да ползваме чужди аудиои видео продукти. Много ми беше приятно това начало, но съзнавам, че истинската работа едва сега започва: селектираме нови теми за филми и поредици, търсим контакти с хора от бранша на документалното и научно-популярното кино по места в България, мислим за съвместни проекти с хората от туризма и киното.

-  Кой ви подкрепя финансово?

-  Засега обемът на приходите от реклама са малко над критичния минимум, но това е нормално. Все пак на този така наситен от към телевизии пазар е трудно да бъдеш забелязан. Но вече сме обект на интерес с нашата уникалност и позитивизъм и вярвам, че скоро ще връщаме рекламодатели.

- Напипвате ли вече зрителската си аудитория?

-  Да, гледат ни хора на различна възраст, с различни интереси – имаме фенове сред младите, които са почитатели на екстремния туризъм, сред възрастните планинари, зорко бдящи да не объркваме имената на хижи и маршрути. Някои харесват кулинарните ни открития или ловно-рибарските похождения. Трети - с удоволствие гледат забравените в други телевизии импресии от най-красивите места в България.

- Хората, свикнали да гледат шоу, риалити-формати, предавания, в които преобладават разголени деколтета и плосък хумор ще превключат ли на вашия канал?

- Ами тези хора не са нашия таргет. Нашите зрители са онези, които обичат България и се гордетя с нея, онези, които искат да научават повече за достойнствата й и които са решили да останат в нея. Вярвам, че всички печелим от показването на красота и уникалност. А страната ни е прекрсна! Имаме стотици филми, предстои да направим още стотици. Темата „България” е неизчерпаема.

- Да не се окаже твърде елитарна ТВТ...

- Силно се съмнявам. Миналата година поканихме 50 човека с различни професии, мироглед и разбирания в едно предварително представяне на нашата телевизия. Оказа се, че тези хора без изключение харесаха направеното от нас. Всеки втори от тях каза: „Браво, бе! От кога чакам такава телевизия!” Или: „Ей, най-накрая някой се сети, че това е нужно и на нас, и на Европа, и на света!” Чувствах се удовлетворен след такива признания.

- Имате ли амбиция да покажете чрез ТВТ България и на света?

- Надявам се скоро някой да забележи нашите усилия и да разбере, че това, което правим е прекрасна реклама за България. Още повече, че скоро пускаме програмата си на английски, а сега върви и превод на руски език.

- Оптимист ли сте, че България ще я има и след 50-100 години... Че близнаците ви, които са едва двегодишни няма да напуснат един ден България?

- Вярвам в това, че ще има България. Колкото до децата... Дано успеем да направим така всички българи, че децата ни да искат да остават тук, да се гордеят с родината си. А от вън – да идват тук да  работят и да творят, откривайки България като едно уникално кътче от Земята.

В. „Седмичен Труд”, 23.02.2011