Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Добре дошли в Балкания

 

Три общини показват най-красивите кътчета на Средна Стара планина

Тетевен и Рибарица

Красива природа, уютни хотелчета, вкусни гозби и забавления ще откриете в Тетевенския край през лятото. Намиращо се на 120 км от София, балканското градче е рай за любителите на по-нестандартни преживявания. Ако морето ви е омръзнало и ви влече хладната прегръдка на планината, ако искате да отдъхнете за ден-два, хващайте пътя за Балкана. Местните хора са нарекли региона на Тетевен, Рибарица, Троян и Априлци с атрактивното име Балкания. Това е „страната” на реките, водопадите и зеленото царство. На спокойствието, тишината и шепота на планината. Един незабравим уикенд в Балкания подариха на група журналисти Държавната агенция по туризъм и тур клуб Ремарк. Към тях можете да се обърнете за информация, относно възможностите за отдих в Троянския край чрез следните адреси: www.press@bulgariatravel.org и www.balkania.org

Екопътека води до два красиви водопада

От Тетевен тръгват четири екопътеки, с различна продължителност на прехода. Която и да изберете, природата ще ви разкрие такива живописни гледки, че пак ще пожелаете да се върнете там. „Под пръските на водопада” е най-посещаваната екопътека – намира се на 7 км от града, върви се по поречието на р. Козница и отвежда до два удивителни водопада - „Скока” и „Сълзата”. Мястото до тях е подходящо за пикник, има беседка, може да се запали огън. Не по-малко приятни за разходка са и екопътеките „Нагоре към слънцето”, „Царичина”, „Горска пътека”.

Истинско удоволствие е да се ходи на риболов в този край. Реките Бели Вит и Рибарица, която има 7 притока, са богати на пъстърва, клен, мрена и др. „Няма рибар, който да си тръгне от тук с празни ръце и празен стомах”, убеждава Стоян Василев, хотелиер и общински съветник по туризма в Тетевен.

Фабрика за освобождаване от стреса

Дядото на Стоян е от първите построили хотели във вилната зона на най-дългото село в България – Рибарица \12 км\, намиращо се на 20 км от Тетевен. Може би по наследство и внукът му има усет как да привлича туристи. Стоян е създал фирма за туристически атракции и анимация, която е кръстил „Фабрика за освобождаване от стреса”. Какво се произвежда там? Удоволствие, разбира се! Мястото, където е „построена”, се нарича „Айдушко сборище” и е на 8 км от Тетевен, до с. Балканец.

Местността е изключително живописна, човек се чувства прегърнат от зеления уют на Балкана. Там ви очаква стрелба с лък и въздушна пушка по мишена, пейнтбол, планинско ориентиране, разходка с джип, конна езда. „За всеки турист се грижи обучен планински водач, професионален ездач или инструктор по стрелба или пейнтбол, казва Младен Пеев, организатор на атракциите в „Айдушко сборище”. Имаме пакетна програма за един ден, за два дена или за седмица. Напоследък често ни посещават големи фирми, които идват през уикендите, да провеждат тим-билдинги.”

Демонстрация на ритуала „крадене на мома”

Почивката в компанията на приятели или колеги е весело преживяване. Ако се оставите в ръцете на аниматорите от Тетевен, те ще ви устроят цял спектакъл. След като през деня сте се учили да стреляте, да се ориентирате в природата и да яздите, надвечер идва ред на запалването на огън и сладката приказка край него. Докато хапвате печени мръвки или прясно уловена рибка, изненадващо край вас ще минат конници хайдуци, които ще отвлекат момата ви. И няма да я върнат, докато не платите достоен откуп!

„Краденето на невеста е много стар обичай, характерен за този край, когато тук са шетали хайдуци и са ограбвали керваните, минаващи по намиращия се наблизо римски път, разказва легендите г-н Пеев. Археолозите откриха, че до тази местност има 16-километров римски път от 1-2 в. Ние се опитваме да пресъздадем хайдушкия ритуал по отвличане на мома, което искрено забавлява туристите.”

„По желание на почиващите на поляната могат да се изпълнят и народни песни и танци, характерни за Тетевенския край. Аниматорите раздават носии на най-въодушевените, които искат да усетят още по-силно атмосферата, създаваща се от балканския фолклор. „Повечето туристи са българи, но започнаха да идват и чужденци, споделя Стоян Василев. Неотдавна имахме група испанци ездачи, които искаха да яздят като каубои в Балкана. Облякохме ги подходящо, екипирахме ги с всичко необходимо и с наш водач те обиколиха на коне района от Лесидрен до Тетевен. Една седмица не слязоха от конете. Останаха много доволни.”

Забавлението ски на трева

Очевидно тетевенци са се научили да ухажват туристите не само през зимата, но и през лятото. Единствено тук например може да се карат ски на трева. За целта се използват специални ски. Пистата се намира над Рибарица и до там се стига с джипове. Забавлението е добре познато на австрийците, но не толкова известно у нас и е от атракциите, към които има голям интерес. Карането на „зелени ски” не е като при класическото – докато се научи да владее тревата, човек се плъзга и пада много пъти. И става целия зелен. Удоволствието обаче си заслужава

Хотели и ресторанти

В Тетевен и Рибарица има десетки хотели и къщи за настаняване, които са категоризирани и предлагат всички удобства за почивка. В х-л „Здравец” в Тетевен има център за рехабилитация, фитнес зала, панорамна тераса и открит басейн. Уютният триетажен хотел „Арго” в Рибарица е със сто места и басейн, сауна и детски кът. Нощувката там е 60 лв за двойна стая и 100 лв за апартамент. В Рибарица може да се отседне и в къщичките за отдих „Иведа”, които са самостоятелни постройки със спалня, детска стая, кухненски бокс, разположени до малък басейн.

Какво е почивката без вкусна храна? Ако изберете този край за място на вашия отдих, не пропускайте да се насладите на специалитетите, които правят в механа „Воденицата”, намираща се по главния път на излизане от Тетевен в посока Рибарица. Майстор Боян и съпругата му Валя ще ви гостят така, че ще помните дълго вкусните балкански гозби: саламура, джуркана коприва, боб чорба, пържена прясна мрена, джолан с картофи, домашна торта и вита баница. Знаят как да се харесат на чревоугодниците и в ресторанта-градина „Еделвайс” в Рибарица. Там също се приготвят специални гозби и се лее тънката и ароматна тетевенска сливова ракия. Ако не я опита човек, все едно е ходил в Рим и не е видял папата.

Троян и Чифлика

Един от най-древните градове в България е Троян. Името си градът получава от древнотракийския път Виа Траяна, свързващ р. Дунав с Бяло море през 1-2 век. Още през бронзовата епоха по течението на р. „Азамус” \днес Бели Осъм\ се заселват траки. От този период са намерени керамични и бронзови съдове, накити, оръжия и др. Троян е привлекателно място за любителите на културно-историческия туризъм с намиращите се около него манастири и музеи.

Този красив край е известен със забележителния Троянски манастир от 16-ти век \който е третия по големина манастир в България\, със своята уникална керамична школа и целогодишната изложба на народни занаяти в с. Орешак. Там могат да се видят предмети от керамика, дърво, метал, везба, тъкани и накити както на български, така и на чуждестранни майстори. Комплексът в Орешак е изграден върху 4500 км. м. изложбена площ и има 9 зали. През цялата година се посещава от туристи и всеки си купува по нещо за спомен от изработените с любов и чувство за естетика предмети.

Древноримското селище Состра

Состра е сред най-скорошните археологически открития в България и се оформя като един от забележителните исторически обекти. Този не голям античен град е основан през 147 г. по времето на римския император Антонин Пий. Макар и опожаряван от готите многократно, градът оцелява до 5-ти век, когато е унищожен от хуните. Екип от Националния исторически музей, ръководен от д-р Иван Христов разкрива през последните 6 години съществуването на древното селище. Съхранени се оказват останки от голяма римска крепост, некрополи, цивилни селища, основи на раннохристиянска църква. В местността има и новопостроен параклис „Св. Георги”, на мястото на който е имало тракийско светилище, а след това християнски храм. Археолозите намират при разкопките и много дребни предмети, оръжия, бронзова маска, която се изследва от специалисти. „Надяваме се Состра, която е предшественик на нашия град, да привлече много туристи, които се интересуват от история и по-специално от живота на древните траки”, казва археологът Иван Христов от Троян.

Горещ минерален басейн извира в Чифлик

Троянския край е забележителен не само с историята си, но и с дивната природа и топлите минерални извори. На СПА процедури можете да се насладите както в атрактивното с. Чифлик, така и в Шипково. И в двете села има открити плувни басейни с минерална вода, която е 39-40 градуса \изворната е 56 градуса\. В село Чифлик в началото на годината е открит голям хотелски комплекс „Веника Палас”, който разполага с 90 легла. Снабден с всички удобства, 4-звездният хотел предлага различни видове масажи, ароматерапия, парна баня, сауна. Освен закрит, комплексът има и открит басейн, където туристите се къпят и през зимата, тъй като водата е достатъчно гореща.

„Баща ми е от 30 години в хотелиерския бранш, споделя Калинка ... Той разработи първия в Чифлик хотел – „Дива”, после построихме наш – „Веника” с място за 40 души. Цялото семейство участваме в бизнеса, аз съм започнала от 15 годишна – първо продавах сладолед, после застанах зад бара, след това се учих да сервирам, да готвя и така стигнах до длъжността - управител на новооткрития ни хотел. Клиентите, които от години си почиват в Чифлика са свикнали да получават максимално добро качество на обслужването и ние се стремим да запазим тази традиция. Постигаме го с постоянен контрол над персонала.”

Чифлик е малко селце и освен „Дива”, двете „Веники” и х-л „Балкан” няма други хотели \има обаче къщи, които дават стаи за нощувка\. В момента се довършват още няколко малки къщички за гости. Община Троян обяви, че след като те бъдат завършени, в селото повече няма да се строи. За да се запази равновесието между тухлите и природата. За да се върнат пак, посетилите веднъж това приказно кътче на България. Дано удържат на думата си и дано и други общини последват примера им.

Априлци и Скандало

Природата разкрива своите тайни

Трудно е да се каже кой от трите района в Балкания е най-красив – и трите имат своя неповторима природа, гледки, които събуждат романтични пориви и мечти. Априлци е може би мястото за най-големите природолюбители. Близо до градчето се намират резерватите Козя стена, Северен Джендем, Стенето, които са част от националния парк „Централен Балкан”. Той е известен с уникалната си флора и фауна. В тази част на планината се срещат редките растителни видове еделвайс, алпийска роза, растат вековни букови и смърчови гори. Балкана обитават и елени, диви кози, вълци.

От миналата година по проект, финансиран от ФАР община Априлци е разработила 7 екопътеки, които са маркирани и обезопасени. Има по-дълги \4-часови\ и по-кратки маршрути, които се изминават неусетно. Докато ходите например по екопътеката „Видимското пръскало” \до нея се стига за половин час от началото на пътеката\, по пътя ви очакват диви ягоди, многобройни дървени мостчета, уютни местенца за пикник. Може да срещнете и мечка, която броди из гората и местните жители са виждали не веднъж. Гледката при водопада е повече от дивна: с часове можете да се наслаждавате на стичащия се сякаш от билото на планината водопад, чиито пръски попадат в река Видимска, течаща покрай вас.

Къде да отседнете

В град Априлци, който се състои от 4 махали има доста хотели и ресторанти, няколко басейна. „Марагидик”, „Тихия кът” , „Панорама” ще ви предложат добър стандарт, хубава кухня, градини с барбекю, басейни. Хотелите са малки – за 30-40 души. Любезните домакини ще ви информират къде можете да отидете за риба в района, да яздите, играете тенис или да карате велосипед. В квартал Острец посетете непременно фирма „Найдена”, от която да си купите нещо за спомен от прословутата троянска керамика. В керамичното студио на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов ще видите сами как се изработват ръчно уникални модели чинии, чаши, вази и др.

Скандало е селото с най-много старинни къщи

Най-малкото селце, предлагащо възможност за почивка в Балкания е Скандало и се намира на 3 км от Априлци. Реставрираните старинни къщи са съхранили духа на Възраждането и привличат туристите с атмосферата си. В селото има стара църква, построена през 1870 г. Най-посещавания хотел е „Скандалото”, известен и с механата си. Разполага със 7 стаи и 2 апартамента. Хотелът е всъщност къща, построена през 1896 г. и преустроена за гости сто години по-късно от собствениците. „Държим нашите клиенти винаги да остават доволни затова им готвим най-апетитните балкански манджи, казва собственикът на „Скандалото” Минчо. Той твърди, че готчавката му Росица е най-добрата в селото. Екипът ни се увери в това лично от приготвената от нея гозба – пастърва в орехова шума и облечено пиле. Ако отседнете там, непременно поръчайте домашна погача или пърленка, печен боб, сини сливи с бекон, качамак и печено жито. Разбира се, всички тези вкусотии вървят с аромата на отлежала тетевенска или троянска ракия.