Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Интервю с руския езотерик Лазарев

 

Руският писател Сергей Николаевич Лазерев: Вкопчването в духовността е подобно на алчността

Авторът на популярната поредица „Диагностика на кармата” посети за първи път България

Книгите на С. Н.Лазерев станаха събитие у нас в средата на 90-те години, когато интересът към духовните теми се възраждаше и вълнуваше все пове хора. В поредицата от 10 книги „Диагностика на кармата” руският изследовател на човешкото биополе описва стотици случаи от своята практика на биотерапевт и обяснява как негативните преживявания като алчност, омраза, обида, ревност, агресия водят до болести и нещастия. Единственият шанс човек да се излекува според Лазарев е като промени дълбоко своите нагласи към света, върне отново любовта в своята душа и се научи да я запазва дори в най-тежките моменти от живота си.

Самият Лазарев минава през своите лутания и съдбовни изпитания. До към 40-те си години той не се занимава с нищо съществено и когато приятели му подхвърлят: „Ти си толкова талантлив, а досега нищо не си направил в живота”, той отвръща: „Аз опознавам света и това ме прави щастлив.” Докато лекува пациентите си, той се разболява от тежки болести, включително и рак. Ходи по болници, изпробва различни терапии. Уверява се обаче, че лекарствата и лъченията не помагат, че не от вън навътре, а отвътре навън протича лечението. Съвременната медицина изхожда от принципа, че тялото е първично, а душата и духа вторични в процеса на оздравяване. Именно това обрича повечето хора на страдания и смърт. Намерил разковничето на проблемите във вътрешната трансформация, психологът започва широко да прилага своя метод „диагностика на кармата”, за който твърди, че е уникален и няма аналог в света. През кабинета му в Москва минават хиляди хора и след разговор с диагностика, много от тях намират своя път към здравето.

Лазарев бе за три дни у нас по повод представянето на последната си единадесета част на „Диагностика на кармата”, издадена от „Станпрес”. На 18 и 19 септември той се срещна със свои почитатели в столичната зала „България” и отговори на техни въпроси. Към 800 души слушаха с подчертан интерес обясненията на Лазарев, който като се изключи факта, че изглеждаше доста уморен и отегчен, все пак спечели вниманието на аудиторията. „Предпочитам да чета книгите му, отколкто да го слушам”, сподели един от присъстващите, напуснал залата преди края на срещата още първия ден. „Допадат ми неговите обяснения за проблемите и пътя към тяхното решение, носят ми утеха, сили и надежда, призна след края на лекциите жена на средна възраст. „Книгите му ми напомнят онова, което зная, но често забравям: да подхождам с любов и търпение към нещата, които ме вадят от релси”, каза друга негова почитателка. Ето част от въпросите, на които Лазарев отговори по време на пресконференцията и срещите в зала „България”.

- Как започнаха вашите изследвания на кармата?

- В процеса на моята терапевтична практика се питах защо хората толкова много боледуват, защо въпреки напредъка на медицината човечеството е по-зле отвсякога? Разбрах, че се дължи на непознаване на законите на живота, които са преди всичко духовни. Тялото е проявление на духа. Западната медицина се занимава с ремонт на тялото – като се счупи машината, я ремонтира. А на Изток се стремеят да предпазят човек от болести. Едва през последните години в нашето общество започна да се говори за профилактика, за правилно хранане и начин на живот, за правилно отношение към света. Като човек, който вижда аурите на хората, започнах да изучавам полевите структури около пациентите и първоначално смятах, че те се променят, когато тялото се разболее. Но след време видях обратната тенденция – първо се променяха структурите на полето на човека и след това се разболяваше тялото. Аз виждах деформациите на финно ниво и правех диагностика години по-рано, която се оказваше вярна.

- На какво най-често се дължат болестите?

- Те са непосредствено свързани с емоциите на човека, с неговия характера и светоглед. Установих, че агресивните емоции – ревност, завист, алчност, обида, негодувание, страх убиват любовта в душата - колкото по-малко любов остава в нея, толкова повече се уврежда физическото тяло. Когато хората по мое настояване почваха да променят своя вътрешен свят и да преобразуват емоциите си, те почваха да оздравяват. Имам стотици случаи на излекувани от болести, считани за нелечими. Най-важното обаче е човек дълбоко да пожелае да тръгне по нов път.

- Мъжете или жените са по-склонни да се променят?

- Жените са по-устремени, но пък при тях емоциите са много силни, с висок интензитет. Другото ми важно откритие е връзката между емоциите на майката по време на бременността и здравословното състояние на децата й. Много жени в този период са силно напрегнати, ревниви, лесно обидчиви, недоволни. Предлагах на такава майка, чието дете боледуваше и тя търсеше от мен помощ, да преразгледа отношението си към себе си, към мъжа си, докато е била бременна, да прости обидите, да се раздели със съжалението за миналото и да възвърне любовта в душата си. Ако успееше да направи това преобръщане, детето оздравяваше.

- Различен ли е пътя на кармата за всеки човек?

- Човекът е уникален и има своя лична кармична задача. Но пътя на кармата на всеки минава през промяна на емоциите и характера – те са тясно свързани с нашата съдба. Ако промениш характера си, променяш съдбата си, спираш да боледуваш, да се чувстваш нещастен. Това гласи и закона на кармата, в който вярват на Изток: промени себе си и ще промениш света. Разбирайки тази дълбока връзка, аз написах първата си книга „Диагностика на кармата” през 1993 г. Често ми бе достатъчно да поговоря сс пациента няколко минути и след месец-два неговото тежко заболяване изчезваше. Но това ставаше само тогава, когато той имаше желание да се промени. Ако човек вътрешно не желае да измени своето светоусещане и характер, той е неизличим.

- Достатъчно ли е осъзнаването на проблема, за да се стигне до решаването му?

- Нашите болести често са резултат от неправилно възприемане на света. А правилната картина за света е отдавна известна – тя е обрисувана от световните религии – хиндуизъм, юдаизъм, християнство и ислям. Не случайно десетте божи заповеди гласят: не кради, не убивай, не лъжи, почитай родителите си и пр. Това са правила за добър, богосъобразен живот. А за да има щастлив живот, човек трябва да познава правилата. Ако не ги познава, все по-страшни ще са катастрофите, които ще преживява.

- На какво се дължат хомосексуализма, наркоманиите, безплодието?

- Западната цивилизация построи развитието си върху пазарните отношентие и това доведе до прогрес на материалната култура. Но когато пазарните отношения се пренесоха в душите на хората, дадоха обратен ефект. Тези деформации се дължат на това – липса на любов, на човечност, на желание да даваш. Човек, който е устроен преди всичко да взима, а не да дава, той неминуемо ще се разболее. Защото взимащият е зависим. Зависимият е обидчив. Обиденият боледува.

- Защо жената не може да приеме изневярата на мъжа си?

- При много жени любовта към мъжа се превръща в привързаност, във вкопченост. Вътрешният конфликт или емоционалната агресивност са по-скоро реакция на жената към самата себе си, а не към изневеряващия й мъж, понеже тя осъзнава своята зависимост от него и се чувства безсилна. В такива ситуации по-добре е да съхраните любовта си и да не си позволявате да се обиждате – наранявате себе си. За да изгради правилни отношения с мъжа, жената трябва да умее да обича, а това означава преди всичко да бъде независима от съпруга си, да пази винаги дистаниця. Вътрешно всеки човек трябва да е абсолютно сам, в душата му може да бъде само бог. Научете се да запазвате любовта към Бога най-вече, когато страдате и ви боли.

- Защо колкото повече се стремя да ставам духовен, толкова повече проблеми имам?

- Много хора регистрират тази връзка, но не си дават сметка, че проблемът им се нарича вкопчване в духовността. Това е сериозно заболяване на душата подобно на алчността – алчният мисли само за пари, а духовно устременият е обсебен от идеята колко е извисен над другите. Той не понася чужди идеологии, отхвърля ценности и мирогледи, различни от неговите. Фанатичното следване на „духовни принципи” не е божествено. Животът е многолик – трябва да имаме очи за всичките му измерения – духовни, материални, ментални... Знаете приказката: „Прекаленият светец и богу не е драг.”

През последните години вкопчването в духовността става все по-често срещан проблем и води до тежки болести. Привързването към желанията на тялото или пък към идеи и фантазии на душата, в крайна сметка са едно и също. Ако не искате да боледувате, бъдете гъвкави и готови за промяна. И най-важното: запазвайте любовта в душата си винаги, при всякакви обстоятелства. Тя е изворът на енергия, който може да ви измъкне дори от лапите на смъртта.

Какво целят вашите изследвания?

Моите изследвания са свръзани с това как да узнаем законите на душата. Човек, който е готов да лъже, да краде, да получава повече, отколкото дава, който осъжда, ненавижда и се обижда, рано или късно ще се разболее. Това видях хиляди пъти при моите пациенти. Разбрах и, че здравето на човека е свързано с неговия по-близък кръг от хора и с народа му - има национални карми, карми на епохата, на цивилизацията. Държавата и цивилизацията живеят по същите закони, по които съществува отделния човек. И ако държавата насърчава лошите качества у хората, а не добрите, тя ще е бедна и няма да се развива. Ще боксува, докато начело на държавата не застанат по-мъдри хора. Ако човечеството не развива познанието за своята душа и как да я изменя към любовта, цивилизацията също няма да може да се развива. Виждам тези проблеми, които предстоят на човечеството – в близките 10-15 години ще има много проблеми: и в отделния човек, и в човечеството като цяло. Може да ни се струва, че емоциите ни са нещо незначително, но те са изключително важни за бъдещето ни. Виждал съм как, когато човек вътрешно почне да се захласва от парите, работата си или друго амбициозно желание, заедно с това започва деформация на неговите духовни структури: душата му почва да боледува и след няколко години това се появява и на физическо ниво. Но дори един много тежко болен човек, ако успее да промени своя поглед върху света, той ще оздравее. Този процес е труден, но не невъзможен. Страданията пречистват душата, а от там – и клетките на тялото.