Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Куклената молитва на Ванга

 

„На главата си нямам толкова косми,колкото деца съм кръстила”,казва пророчицата за 5-те хиляди бебета,повечето родени с нейна помощ.

ВангаАко беше жива, тази година легендарната Пророчица щеше да навърши сто години. Ванга си отиде на 85, но остана да живее в спомените и душите на българите, които я боготворяха. На 3 октомври в Рупите, където тя построи в последните години от живота си храм, юбилеят ще бъде отбелязан. А на 14 октомври, Петковден, ще се съберат по-клонници, кръщелници, близки на Пророчицата. През 1999 г., докато пишех втората си книга за Ванга и пророчествата й, силно се впечатлих от способността да помага на жени, които нямат деца. Към тях се отнася с особено внимание. Дали защото тя не може да роди свои и осиновява 2 деца, отношението й към бездетните е специално. Една от големите й мечти е да се изгради детска градина в Петрич, която да носи нейното име. През 1984г. тя дарява събраните от посетители средства на общината, но мечтата й остава нереализирана...

Няма статистика, но свидетелствата на много хора говорят, че жените, добили рожба  благодарение на помощта на Ванга, са хиляди. Около 5000 са кръщелниците й. „На главата си нямам толкова косми, колкото деца съм кръстила”, споделя тя. Ванга никога не връща  хора, дошли да търсят помощта й за дете. Често пред вратата й застават семейства, години наред чакали да ги озари щастливото събитие, обиколили лекари и болници, приложили процедури и медикаменти, но желаният резултат така и не настъпил. Отчаяни, те търсят в нея последна надежда. В повечето случаи Ванга я оправдава.

Пътят към майчинството в някои съдби е труден и минава през изпитания. „Вие си правите удоволствието, но душа само един дава - Господ”, подмята Ванга на хора, които й обясняват, че са изпробвали всичко. Често само с едно изречение Пророчицата успява да им подскаже, че има Бог, че има съдба и че пътят към щастието минава през осъзнаването на божественото, любовта и човещината.

Трите пътя

Три са начините, известни ми досега, чрез които Пророчицата помага на жени с проблем да заченат: праща ги при определен лекар, извършва магически ритуал с кукла и пелена или дава древна рецепта за безплодие. Всъщност, има и четвърти: на някои семейства тя подсказва да осиновят дете и често, след като го направят, се сдобиват и със своя рожба. Когато Ванга вижда (или по-точно, когато силите отгоре й подскажат), че проблемът е физиологичен, насочва посетителките към медицината. Често посочва имена на конкретни лекари и настоява да се изпълняват стриктно указанията им. Друг път може би когато безплодието се дължи на психогенни фактори, Ванга просто възкресява вярата на жената, че ще стане майка и... чудото се сбъдва. Особено интересни са случаите, когато тя кара жените да й носят кукла, с която извършва странен магически ритуал. Това става обикновено при двойки, които години наред не са имали деца или при жени, на които дечицата умират след раждане. Ритуалът с куклата е поразителен. Той сякаш крие ключ към великата тайна на зачатието... Ванга взима куклата (понякога иска да й занесат и повойче), повива я с повоя, шепне й нещо и накрая я връща на жената със заръката да я държи на високо в спалнята си - поне пет месеца. А когато чудото се случи – когато забременее – да й се обади отново в 4-ия или 5-ия месец. След раждането Ванга дава име на бебето. Изборът на име е също свещен акт и ако то не е подходящо, може да стане причина за нещастия, дори за преждевременна смърт.

Душите се прераждат...

Дълбоко съм убедена, че чрез кукления ритуал Пророчицата извършва молитва: тя измолва от духовете – може би от покойниците на рода на даденото семейство, което иска рожба – да помогнат за „слизането” на нова душа в „плът” на Земята. Както е известно, Ванга общува с мъртвите през целия си живот, по думите й: „Душите се прераждат”, а „мъртвите са туристи, пътуващи от свят в свят...” Очевидно животът не идва току така на Земята - често за него са необходими жертви, всеотдайност, смирение. На този свят всеки човек изстрадва някаква болка, плаща някаква цена – на едни се пада  дълго да чакат рожба, на други – да преживеят загуба на скъп човек, трети – да се справят с тежка болест, четвърти – да са самотни и пр. Изпитанията ни съпътстват, за да ни научат на нещо добро, да ни дарят плодовете на някоя голяма истина. “В трудностите човек израства”, казва Петър Дънов. “Никой не е роден само за щастие”, подчертава и Ванга. У някои семейства детето се появява късно, след години, навярно, за да имат съпрузите време да изградят у себе си липсващи добродетели. А  може би и за да се подготвят за родителството – нещо, което на пръв поглед изглежда съвсем естествено и просто, а всъщност е изключително сложно и отговорно. “Когато раждате – казва Ванга, – трябва да знаете, че вие вече не принадлежите на себе си, а на тези деца. Дарявате живот, за който сте отговорни. Не забравяйте това!”.

Пророчицата обръща внимание и на дълбоко благородния акт на осиновяването. „Ако не можеш да родиш, осинови си дете. Жената, отгледала и възпитала дете, е не по-малко майка, от тази, която е родила...”, казва Ванга.

Молитвата – връзкатана човека с Бога

Силата на молитвата е огромна. Тя е тайнствената връзка на човека с Бога, общуването на Творението с Твореца. Молитвата е послание, което може да върши чудеса - стига да е истинско, да идва от  душата. Молитвата е енергия с определен интензитет и сила. Христос казва на учениците си: “И всичко, каквото и да поискате в молитва, като вярвате, ще получите.” Молитвата, като езика на душата, присъства във всички религии. С молитви, откакто свят светува, са били изцелявани хората, освобождавани са били от зли сили и духове. И днес има свещеници, които правят чудеса с помощта на молитвите (Виж интервюто с екзорсиста Хосе Фортеа в брой 11/2010- бел. ред.). С помощта на т. нар. Василеви молитви се гонят демони, обсебили хора. А Киприяновите молитви се произнасят за изпадналите в депресия или страдащите от тежка болест.

Куклата има душа

Куклата е древен магически предмет. Много преди да се превърне в играчка, е била амулет: предците ни правели кукли от глина, листа, метла, парцали, конци, които наричали за здраве, плодородие,  късмет, против уроки. Куклата е символ на живота, на новороденото. На жената и красотата.  Присъстват в културата на всички народи. В Япония към тях се отнасят с почит, защото вярват, че също имат душа. Как способностите на Ванга се преплитат с магическата сила на куклите, ще узнаете от следващите разкази на хора, които са ги изпитали лично. Историите записах преди години.

3 дни и 3 нощи се мъчих с името

Разказва Пенка Краева от с. Кърнаре, Пловдивско и дъщеря й Ева

ВангаПрез 1966 г. родих момченце, което почина живя само 3 дни. След две години със секцио родих второ бебе, но и то не оцеля. Лекарите не откриха причината за моето нещастие, а мъките бяха големи. Един ден приятелка ми подхвърли: “Ела с мен - утре заминавам при Ванга.”

Тръгнахме. Когато влязохме, Ванга ме попита за какво съм дошла. Смутено й отговорих: „Защото...  нямам деца.” Тя помисли за момент и каза: „Как така нямаш? Ти си имала две деца, момче и момиче, но не са били за теб, те са били осмачета, не са били за вас и Бог ви ги е взел. Сега ще имате друго, но трябва аз да го кръстя. Тогава ще живее.” Разплаках се, а Ванга продължи: „Пенке, сега не си  бременна, но като станеш на 4 месеца, ще ми донесеш една кукла и повой.”

В началото на 1971 г. забременях. Когато влязох в 4-я месец, тръгнахме със свекърва ми за Петрич да занесем на Ванга куклата. Какво прави, какво стори, не знам – като че ли й баеше и накрая извика: „Сега ще имаш дете! Кой град е близо до селото ти?” Пловдив, отвърнах. „Там ще идеш да родиш, там са добри лекарите. А като родиш, ще дойдете за име на бебето.”

Родих едно малко сладко момиченце. Докторите попитаха как да запишат бебето. Помолих да не бързат, защото не зная как ще се казва. По-късно всички разбраха, че моето момиченце ще бъде кръстено от Ванга. Обадих се на семейството ми и те тръгнали за Петрич. Като стигнали граничния пост, войниците ги спрели за открит лист. Съпругът ми обяснил, че не са имали време да извадят. Тогава едното войниче казало:  “Вие идвате за име на бебе – Ванга току-що се обади да ви пуснем.”

Мъжът ми и свекървата влезли и подали отново куклата. Ванга я задържала и казала: „С вашето име три дни и три нощи се мъча, не мога да си почина - силите не ме оставят на мира. Викат:  „Пенка си има момиченце!” Няма да бъде кръстено на бабите - не, не, не!” “Ева! Ева ще се казва вашето бебе!”

Зарадвах се, защото много харесах името, което Ванга бе дала. След като Ева навърши 40 дни, решихме да й направим кръщене. Ритуалът беше много вълнуващ. Ванга подари на Ева спяща кукла, която тя и като порасна много обичаше и пазеше. На тръгване пророчицата каза: “Ева ще расне, ще порасне, ще учи, ще изучи, ще се ожени и две деца ще има. Но ти да не я оставяш сама.” Ева беше на 5 години, когато отново забременях. Посетих Ванга и тя се зарадва много: “И това дете ще кръстя аз - на мен се пада. Този път ще донесеш кукла, пелена и легенче. Пак в Пловдив ще идеш да ро диш.” На 10 юли 1976 г. родих момиченце. Ванга го кръсти Марина. Бяла, червена Марина, с черна коса и сини очи.
Леля Ванга се радваше на децата ми като на свои. Обичаше ги и все искаше да ги види, да ги пипне и целуне. Почти всяка година ги водехме на Рупите, къпехме ги в целебната вода. Сега са големи. Всичко казано от Ванга се сбъдна. Ева завърши педагогика във Велико Търново. Ожени се, щастлива е. Марина се омъжи на 17. Има две деца. Гледам внучките, понякога им показвам снимки, църквата на Ванга, пускам видеокасетата, за да помнят кой е кръстил майка им и леля им. Никога няма да забравим леля Ванга. Спомените ни за нея са дълбоко в душите ни.
Ето какво си спомня кръщелницата Ева: „Когато бяхме малки със сестра ми, Ванга ни взимаше в скута си и ни говореше: “Не забравяйте, Пенка е рождената ви майка, а аз съм вашата духовна майка. Ево, Ево, не знаеш колко мъки видях с тебе и името ти . Бог ми е свидетел, що мъки изтърпях.” Подарих на леля Ванга жилетка, която сама оплетох, а тя ме дари за сватбата ми с хубав бял шал и ме благослови. Свята жена беше моята кръстница.

Задържа се! Ще се износи и роди - аз ще го кръстя!

Разказва Величка Гогова от Кърджали
ВангаПрез 1941 г. майка ми загубила дългоочакваната си след четири момичета, мъжка рожба. Много мъка имало в сърцето й. Сложила черна кърпа на главата и заплакала. За да я утеши, баща ми я завел при Ванга. Още щом я видяла, Пророчицата наредила: “Хвърли веднага тази черна кърпа! Това, което си загубила, го носиш под сърцето си.”
Голяма била изненадата на майка, като узнала, че отново е бременна. И след 9 месеца родила пак момче – моя брат, който живее сега в София. Чудя се как тази жена е видяла плода в утробата, та дори и пола му...
Бях на 18 години, когато се срещнах за първи път с Ванга. Тя ми предрече, че ще се омъжа далеч и ще имам две деца. Омъжих се в Кърджали и родих син и дъщеря. Минаха години. По-малката ми сестра 5 години нямаше деца. Заведохме я при Ванга и тя поръча да дойдем отново след месец и да й донесем кукла и повой. Изпълнихме заръката. Помня добре тази сцена: застанала на колене, Ванга повиваше и развиваше куклата и нещо си говореше, цялата обляна в пот. Накрая се изправи и рече: „Задържа се! Детето ще се износи и роди и когато стане на четири месеца, ще го донесете тук да го кръстя аз.” 
На 9 декември 1970 г. сестра ми роди момче. И когато то навърши четири месеца, го заведе при Ванга. Тя ги очаквала, предварително приготвила всичко за кръщенето. Даде му името Иван.

Внучката ти няма да си осинови дете

Разказва Мария Ангелова от Горна Оряховица

При Ванга съм ходила няколко пъти. Дори и без повод – тя все въздишаше, че никой не я пита как е, добре ли е, нали и тя е жив човек.

През 1991 г. отидох при нея в Рупите, поради сериозен проблем. Голямата ми внучка Ивелина от  9 години беше бездетна. “Иди, вика, бабо да я питаш ще си имаме ли дете, или да си осиновим, докато сме още млади.” Без да съм споделила за какво идвам, Ванга от вратата рече: “Внучката ти няма да си осинови, те ще имат тяхно дете!” Върнах се щастлива и съобщих хубавата вест. След още две години Ивелина роди момченце. Правнучето ми е вече голямо момче. Цялото ни семейство тачи паметта на Ванга и се прекланя пред нейните чудодейства. Тя върна радостта и щастието в нашия дом.

Направи хаир на сираче, че и ти хаир да видиш

Разказва Йорданка Петрова от Костенец

Дъщеря ми нямаше деца повече от 3 години. Ходихме по лекари и знахари и веднъж една врачка ми рече: „Идете при Ванга – може и да помогне”. Мина още една година в празно очакване и тогава тръгнахме за Рупите. Беше привечер. Хората си бяха разотишли. Ние с дъщеря ми останахме. Ванга излезе от къщата на прохлада. Дъщеря ми се реши и тръгна към нея. Заговори я – аз очаквах, че ще я отпрати, но не стана така. Видях как Елена заплака и помислих, че Ванга й е казала най-лошото, което може да се каже на жена, жадуваща да стане майка. Приближих се и чух Ванга да казва на мен: „Кажи и да не плаче, а да направи хаир на сираче, че и тя хаир да види.”

Така след няколко месеца се озовахме в дом за сираци, откъдето дъщеря ми си взе детенце. След 3 години Елена роди своя рожба. Сега се радват на две момченца – приличат си много, въпреки че не ги е родила една майка. А и какво значи питам се, да родиш дете? Не е ли по-важно да го отгледаш? Ще помним думите на Ванга, нейната мъдрост и подадена ръка. Тя бе човек, свикнал със страданието на другите, готова да помогне на всеки, спрял пред къщата й за помощ.

Tворилница

Жени Костадинова, журналистка и поетеса,автор на 3 книги за Ванга

 

АзВярвам, че моите кукли, вдъхновени от Ванга, ще помогнат за поне още едно мечтано бебе

Вече 15 години изработвам кукли от най-разнообразни материали. Желанието да ги създавам ме  връхлетя спонтанно, докато пишех втората си книга за Ванга. Тя много е обичала да й подаряват кукли. Както става ясно от предишните страници, самата Пророчица е правела магичен ритуал с кукла на бездетни жени, които след това зачеват.

Чрез куклата, която поръчва да й донесат, Ванга сякаш „извиква” духа на детето, което е очаквано и желано, а и писано от Съдбата да се роди в даденото семейство.

Веднъж изработих три много специални кукли, с много гореща молитва за нещо съкровено. Бях дълбоко самотна и мечтаех най-после да срещна Мъжа на живота си. Направих цяло куклено семейство – булка, младоженец и детенце - и го занесох на 8 септември, Малка Богородица, на Рупите.

Девет месеца по-късно чудото се случи. Срещнах онзи, когото търсех – точно като в приказките...

През 2010 г. започнах да правя кукли, които най-после да покажа на изложба. Преди това никога не бях успявала да задържа повече от 2-3, защото винаги ги подарявах. Но този път си казах: не, няма да ги раздавам, ще ги събера и пак ще ги подаря, но този път с кауза.

Пророчицата, която ме вдъхнови да правя кукли и която – убедена съм – ми помага в живота с уховното си присъствие и сила. И второ, реших средствата от благотворителната изложба да даря на фондация „Искам бебе”. Защото къде другаде е хубаво да отидат средствата от тази нестандартна инициатива, ако не за дечицата, които чакат отгоре, да слязат при нас... И които са така желани и очаквани от своите майки и татковци тук, на Земята!

Ела и ти!

Когато правим нещо с ръцете и сърцето си,когато вярваме, стават чудеса! Когато творим, сме здрави!
Ако и вие искате да се потопите в чудния свят на творчеството и да сбъднете съкровено желание, елате в нашата Творилница, за да се научите и вие да правите кукли. Приемаме деца от 9 до 99 години.

Публикувано в Списание 8, март, 2011