Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

На Рупите издигнаха Каменен Кръст

 

Ванга: Загиналите под вулкана Кожух искат помен

Направиха мемориален кръст в скалата по заръка на пророчицата

В скалата на Кожух планина на Рупите по заръка на Ванга бе издигнат мраморен кръст. Композицията е по проект на Иван Русев, финансирана от фондация „Ванга”. Кръстът е с размери 40 на 30 метра и се вижда от храма на ясновидката. Направен е от мраморни плочи, поставени в скалата така, че посетителите да могат да се изкачват по него. Идеята на скулптора е изкачвайки многото стъпала, човек символично да повтори пътя на Христос към Голгота.

Същинската причина за изграждането на кръста е изпълнение на отколешна молба на Ванга – тя настоявала пред хората от близкото си обкръжение да направят нещо в памет на загиналите под вулкана Кожух, който е застинал. „На 14 октомври (Петковден) преди хиляди години тук, в местността Рупите, е изригнал вулкан, разказвала пророчицата. Под огнената му лава бил погребан голям град на име Петра, в който имало три големи храма.” Вулканът взел живота на хиляди хора. Ванга ги описвала като „високи, едри, облечени в дрехи, тънки и блестящи като станиол”. Били много просветени и вярващи. А реката, която течала през града, била златоносна и всяко новородено дете го потапяли във водите й. Градските порти на Петра били украсени с позлатени крилати животни.

„Горещата бездна, която погълна това селище сега ни изпраща топлите си пари (на Рупите има горещ минерален извор-бел.ред.), за да се лекуваме, пояснявала пророчицата. Това са въздишките на загиналите хора. Те искат да ги помним и почитаме, да знаем, че са живели по тези земи. Не забравяйте, че Природата и Бога са по-силни от хората.”

Това откровение на Ванга издава защо тя почита толкова силно Св. Петка и деня, на който се празнува от Църквата нейната памет – 14-ти октомври. 15 години след откриването на храма на Ванга на Рупите, носещ името на светицата, беше изпълнена и заръката й – осветен и открит бе мемориалния комплекс „Кръстът”, който е възпоминание на жертвите на вулкана.

На Рупите Ванга започва да идва още през 50-те години, но се заселва трайно едва през 80-те. Твърди, че Силите са й посочили да посещава това място, за да се зарежда енергийно. „С Ванга дойдохме тук преди 50 години, бше диво, пущинак, спомня си петричанинът Петър Баков. По едно време Ванга зарови в чантата си и извади от торбата си нещо като ластик и го запрати надалеч. Оказа се лъскава змия - усойница. „Там, където падне змията, ще разпънете палатката”, нареди тя. На това място по-късно бе построена и къщичката й, а около нея се разгърна комплексът.”

Рупите ще се превърнат във втори Ерусалим

Очевидно Рупите не е случайно място. Пророчицата предрекла навремето, че тук ще стане „втори Ерусалим”. От една малка къщичка, казала тя, ще стане цял комплекс. „След много труд и преодоляване на пречки Рупите ще станат като Божи гроб, защото така е предопределено”, били точните думи на пророчицата, издава управителят на фондация Ванга – Иван Драмов. „Ванга непрекъснато потаряше, че това място е дар от природата и че тук има силна космическа енергия, която е полезна за хората, казва г-н Драмов. Той и екипът му са щастливи, че изпълняват заръките на Ванга и с всеки ден превръщат Рупите все повече в оазиса, който ясновидкта предрекла, че ще стане. „Тук идват честни и добронамерени хора, които по-скоро служат, отколкото работят, хвали г-н Драмов екипа си. И наистина вижда се, че на Рупите се продължава започнатото от пророчицата – мястото става все по-красиво и уютно. Пророчицата държала да има много зеленина и пъстри цветя. Комплексът на Рупите, който е 200 декара площ ще се превърне в райска градина. Вече се садят овошки, декоративни дървета, ще има брезова горичка, а всеки който пожелае ще може да посади дърво. Реализирана е и още една молба на пророчицата - да се направи терен за нощуване. „Не може, казвала тя, да идват хората от далече, да бият път и да няма къде да отседнат.” От месец официално работи т.нар. манастирска част – стаи за нощуване с по 2 и 3 легла. Стаите имат собствен сантарен възел, но са без телефони, телевизори и пр. „Ванга ни предупреди, че това не може да бъде място за гуляи и светски мероприятия, а за смирение, размисъл и връзка с природата”, подчертава управителят на фондацията.

Мъченицата е жива, смята Светлин Русев

Според художника Светлин Русев Ванга днес е по-жива отпреди. Паметта за пророчицата е силна и води хоата ежедневно до дверите на изградения от нея храм. „Преди 15 години на този ден след много усилия издигнахме на Рупите храма „Св. Петка”, припомни той на събралите се стотици посетители от цялата страна. Ванга прдрекла навремето, че храмът й ще бъде бял и че ще има кръст в скалата срещу него. „Тя виждаше и повече, и по- напред от тези, които не се посвениха да оскърбят делото й поради псевдодогми или лични интереси, припомни художникът. И заяви, че според него не е случайно че на Рупите хората търсят утеха и спасение – мястото е благословено с духовната енергия, която го изпълва и докосва душите на присъстващите там с надежда. „Обикновено забрава и пустош идва след заминаването на живите, а тук е обратното, подчерта Светлин. Все по-жива и осезаема е паметта за Ванга. Все по-нужни са ни думите й: „Обичайте се! Не се мразете! И помнете: Ванга е храма и храмът е Ванга. Ванга е тук.”