Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

В Камчия създадоха Държавата на Децата

 

„Творилницата на Жени” гостува в лагера на руските деца на българския бряг

Преди няколко години една българка – Станка Шопова, председател на някогашната комсомолска организация, споделя пред свои руски партньори идеята си в комплекс Камчия, на българския бряг, да се направи детски лагер, в който децата да отмарят, учат и общуват чрез различни видове игри и изкуства. Идеята й докосва високопоставените руски политици и те дават старт на проекта на г-жа Шопова като осигуряват финансирането. Първо се закупува земята (300 дка), после са прави и одобрява – от руснаците и от всички български институции, проекта за изграждането на детския комплекс в Камчия. (Това е мястото, където р. Камчия, втората по големина българска река, се влива в Черно море.) Разрешава се строителство до 30 % върху откупената площ – останалото се запазва като зеленени площи.

Не само че горите са запазени на повече от 80 процента, ами и местността, рухнала и изоставена в годините след падането на Берлинската стена, е облагородена и доозеленена, превърната в Голяма спретната къщурка. Човешката намеса там е толкова премислена, че по никакъв начин не нарушава нито екологията, нито природните дадености, с една дума – нито божиите, нито човешките закони. Въпреки че се изгражда комплекс не за двеста, а за 2000 деца.

На 9 септември 2010 г. тогавашният кмет на Москва Юрий Лужков дойде с голям екип от Русия в Камчия, за да открие завършената част на СОК „Камчия” за 600 руски деца.

На откриването присъстваха българският премиер Бойко Борисов и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Като видяха какво руските им колеги са направили за децата си и то на наша, българска територия, родните политици се размечтаха и те нещо да сторят за българските деца. Заговори се, че там, близо до руския лагер в Камчия министерството ни на отбраната има база, която спокойно може да се превърне в детски лагер за около 400 деца. Те спокойно могат само да нощуват и да се хранят в наш лагер, иначе - да  се възползват от вече готовата супер модерна и многофункционална база на руските деца: с многобройни зали за музика,  театър, цирк, рисуване, балет и модерни танци, фитнес, йога, приложно творчество, музеи, галерии, школи, арт центрове и пр.

И докато нашите си останаха с мечтите (понеже става дума за пари, а българската държава пари за деца няма), руснаците си вършат работата.

На 1 юни 2011 г. в завършения на 70 процента комплекс в Камчия дойдоха 1000 русначета.

Деца на различна възраст, с различен социален статус, отличници и такива от поправителен дом... Половината бяха настанени в х-л „Лонгоз” (преустроен стар хотел от времето на соца), другата част – в новооткрития „Радуга”. В продължение на 21 дни тези деца ще летуват в България изцяло на разноски на руското правителство: то плаща престоя им. След тях ще дойдат за 20 дена нови 1000 деца, отново на издръжка от държавата... И така – целогодишно!

До края на  2012 г. се предвижда целия комплекс да бъде напълно завършен и да приютява всеки месец вече по 2000 руски деца.

В момента тече строителството на Учебно-възпитателен център, Спортен комплекс, включващ басейн с олимпийски размери и вилно селище „Пирин”. Предстои строителството и на третия корпус – х-л „Черноморски”. Строи се от български  фирми - толкова добри, че домакините не могат да ги нахвалят.

Пиша всичко това, защото като журналист не мога да скрия радостта си от случващото се в Камчия. Професионалния ми инстинкт винаги ме е тласкал да споделям всичко хубаво, което преживявам и виждам да се случва - особено в България. А през юни 2011 г. пътувах доста из страната и изживях доста прекрасни мигове, които искам да споделя с повече хора. Защото,

Повярвайте: У НАС СЕ СЛУЧВАТ ХУБАВИ НЕЩА!!!

Отделно ще ви разкажа за невероятния комплекс от глинени къщи и кътчета за отдих ОМАЯ до с. Лещен, Гоцеделчевско, ще ви опиша и как мина гостуването на Куклите ми в Шумен... Но сега нека продължа с Камчия – емоциите там сякаш изтласкаха останалите...

Ако имате дете и се стремите да му давате добър пример, заведете го в Камчия: там съществува една уникална държава. ДЪРЖАВАТА НА ДЕЦАТА! Макар лагерът да е само за руски деца, никой няма да ви откаже да влезете и разгледате комплекса.

Аз, Куклите ми и моите феи – Светла, Сиси, Веси и Деси, гостувахме  на децата от Камчия в средата на юни и за няколко дена се потопихме в невероятната атмосфера на тази уникална „държава”. Наричам лагера така, защото той е не просто сграда, в която децата нощуват и се хранят, а после ходят на море. Не!

Това е институция. В СОК „Камчия” гостуващите ученици нямат време за пилеене. Всеки ден всяко от Това е институция. В СОК „Камчия” гостуващите ученици нямат време за пилеене. Всеки ден всяко от тях посещава свободно избрани кръжоци, пътува (някои се записват на екскурзии), спортува (всеки ден започва с диско-гимнастически комплекс), ходи на плаж, чете, изучава танци, плуване, готварство (посветено на българската кухня), дизайн, грим (за по-големите момиченца), свири на китара или пък разучава оперно пеене...

В Държавата на децата всеки нещо смислено прави, освен че си почива и отмаря на морския бряг.

Вечер децата, водени от своите ръководители (повечето студенти), се събират край празничен огън на брега на морето и пеят песни или пък се настаняват в модерната и уютна зала (за 300 деца) в х-л „Лонгоз”, където тече програма, подготвена от други деца или гостуващи българчета.

В рамките на 3 дни моето ателие „Творилницата” показа на 80 деца три вида техники за изработка на кукли: от хартия, от прежда и от семена. Децата се забавляваха и направиха уникални кукли. И какви ти деца! В групите ни имаше повече каки и батковци – тийнейджъри, но не диви, каквито сме свикнали да виждаме сред нас, ами едни много възпитани и учтиви момчета и момичета, които постоянно за нещо благодаряха. 

Впрочем, в Камчия, думите „здравей” и „благодаря” са неизменна част от духа и атмосферата. Взаимното уважение и добрите обноски толкова силно впечатляват, че разбираш колко лесно доброто може да стане заразно: като го проявяваш и учиш с всеки свой жест и другите около теб да го проявяват. Потопени в атмосфера на усмивки, радост, красота и творчески дух, на внимание и сърдечност, и деца, и възрастни (тук впрочем работят над 400 българи) се чувстват специално.

Не може това да се опише с думи – трябва да се преживее!

И ние от „Творилницата на Жени” благодарим от сърце на нашите домакини – г-жа Шопова и г-н Чобанов за поканата и шанса да съпреживеем незабравими дни с руските деца в Камчия! Вие, мили хора, ни върнахте в детството! Явно има някаква магия в Камчия: неусетно там човек се връща в пъстрото си и безгрижно детство, изпълнено с игри, добротворство, забавления, радост от общуването. Може би авторите на този проект са внедрили в Камчия Машина на времето, която те връща към прекрасните спомени от времето на приказките и вълшебствата, на феите и чудесата.

Аз лично преживях това: завръщане към спомените, оживяване на моето пъстроцветно детство, в което имаше игри, творчество, живо общуване, радост и възторг.

Вижте в снимки как се забавлявахме, докато обучавахме децата как да правят кукли...

Дано те покажат това, което думите не могат... 

Жени Костадинова