Търсете в книжарниците

 • Стихосбирката - кутия съдържа 40 поетични картички с образите на 40 кукли – сътворени от Жени Костадинова.
  Чрез словото и багрите, с ръцете и сърцето си поетесата търси различните лица на Жената...
 • ...Чудотворката... Очакващата... Тихата...
  Властната... Красивата... Молещата се...
  Ангелогласната...
 • Коя си Ти?
  Прочети и предай нататък!
  Всеки „стих в кутията” носи тайнствен отпечатък...
 • Тази книга е издадена със съдействието на фондация „Искам бебе”.
  Приходите от продажбата й ще бъдат дарени на семейство за зачеване инвитро.
ПАРТНЬОРИ
 

Защо сме щастливи

 

От първия си миг на земята човек търси щастието. Първоначално – съвсем неосъзнато, без понятие какво е, но с усещането, че е нещо приятно, което ни кара да се чувстваме добре и да се усмихваме. Когато пораснем, все по-осъзнато почваме да търсим тази красива четирилистна детелина и все повече разбираме, че тя не расте където и да е. Че за да я намерим, трябва доста път да извървим. А накрая ни поразява прозрението, че тя, детелината, расте... в самите нас.

Едва ли има човек, който поне веднъж да не се е чувствал истински щастлив. Но ако е било само веднъж, много жалко. Защото колкото причини има на този свят да се чувстваме нещастни, десетки пъти повече – да се чувстваме щастливи. Въпросът е как сме се устроили, каква личност сме си изградили \личността според психолозите се формира след 7-та ни година и става наша съдба\, дали сме избрали да гледаме на света с усмивка или с укор. От тази първоначална екзистенциална наша нагласа зависи до голяма степен дали и как ще преживяваме щастието.

Идват празници. Хубави, светли и задушевни дни – дните около Рождество Христово. Тези дни от годината, в които всеки човек, осъзнато или не толкова, прави своята равносметка за изминалата година. Тези дни, в които се събираме с най-близките си, със семейството си и с приятелите. За да си кажем хубави, съкровени неща. За да се видим – отблизо – и поговорим човешки, без да бързаме и нервничим от работата и стреса на ежедневието. За да се почувстваме щастливи от това, че сме живи и здрави и има с кого да споделим онова, което още... сме научили за мистерията, наречена Живот. Хубаво е, ако седим край красива маса, в уютна обстановка и сме измислили за всеки по нещичко, което да му подарим. Но истината е, че не това – масите и подаръците - правят празника. Те само го допълват.

Защо сте щастливи? С този и още няколко въпроса се обърнах към хора, които познавам от години и които са ме впечатлили със способността си винаги да излъчват щастие. Да правят живота си приятен като гледат на нещата позитивно и намират много повече причини да се усмихват, отколкото – да се мръщят и ругаят. Интересно ми беше да узная какво прави тези хора такива, каквито са в моите очи – едни слънчеви, ведри, лъчезарни същества, с които винаги ми е било приятно да общувам.

Емилия Каравелова, главен редактор на списание за интериор: Дните ми са изпълнени с любов и благодарност

- Какво е щастието, според теб?

- Изгревът на слънцето, смехът на децата, приятелското рамо...

- Смееш ли да се смееш и да казваш, че си щастлива, когато около теб има толкова нещастни?

- Да, защото смехът е заразителен и помага. Направете си експеримент: провокирайте с усмивка и добронамереност навъсените и вечно недоволните. Резултатът е поразителен. А и какво означава нещастен? Това може да се лекува дори в кривото огледало на делника. Само си изберете подходящата гледна точка и намигнете закачливо.

- Може ли човек да е щастлив, ако не е изпитал и нещастието?

- Може, но това е само усмивка, без дълбочината на красивата емоция, родена от катарзиса. Знаеш ли защо филмите на Фелини са световни и вечни шедьоври? Той като никой друг умее да превърне сълзата в заразителна усмивка. А това е магия.

- Страхуваш ли се от щастието, когато преливаш от неговата енергия?

- Не, защото веднага бързам да я споделя, да я раздам на този, който си няма... Да заредя батериите на приятеля до мен, който ги е изчерпал, на всеки който има нужда от надежда.

- Как ще коментираш думите: „Много хубаво не е на хубаво”?

- Това е формула на българския скептицизъм. Да не споделяме, да крием щастливите мигове от „лоши очи”. Защо ти е тогава щастието? То те превръща в затворник зад зида, т.е. в нещастливец.

- Познаваш ли и други хора, умеещи да са щастливи като теб?

- Да, много са. Ние се откриваме непрекъснато, намираме се и в това се крие за мен очарованието на живота – да срещам хора с широки усмивки и щедри, чисти души. Това споделяне не мога да сравня с нищо. То ми дава кураж и оптимизъм.

- Кои три неща те карат да се чувстваш щастлива?

- Усещането, че съм част от Вселената - малка, но необходима песъчинка. Божията благодат към всички нас. И възможността да обичам и да благодаря.

Евгения Савова, собственик на ресторант: Заради капката доброта, поникнала след мен...

- Жени, какво е щастието според теб?

- Миг на сливане с цялото, наречено космическа енергия. Това е състояние на духа.

- Смееш ли да признаваш, че си щастлива, ако около теб е пълно с нещастни хора?

- Да. Хората са нещастни от това, че не вярват във възможността да бъдат щастливи. А щастието можем да получим и от най–простите неща. Най-вече за това могат да ни разкажат децата. Попитайте ги и ще видите истината, която на нас често ни бяга.

- Може ли човек да е щастлив, ако не познава нещастието?

- За всеки човек щастието се определя от неговото духовно развитие, опит и преживяване. Ако не си постигнал желани цели в материален план, се стремиш към тях с надежда, че те ще те направят щастлив. Но чак, когато ги постигнеш, можеш да узнаеш, че не си напълно удовлетворен. И ПРОДЪЛЖАВАШ ДА ТЪРСИШ ЩАСТИЕТО. Можеш да го изпиташ изцяло само, когато то е свързано с любовта – онази, дълбоката, с главно „Л”. Тя ни прави различни, а именно: кара ни да проявяваме състрадание и разбиране към всички, както е казано в Библията.

- Има една поговорка: „Много хубаво, не е на хубаво” - как ще я коментираш?

- Има и друга: „След всяко лошо, идва хубаво”. Тя иска да ни напомни да не спираме да работим върху себе си, защото това, което създадем днес - ще ни се случи утре.

- Познаваш ли и други позитивни хора?

- Ами това са всички, с които общувам. Искам да отбележа, че не хората са лоши, а ние сме онези, които ще изберем с коя страна на човека да общуваме - с неговата негативна или позитивна част. Както в природата можем да открием положителния и отрицателен аспект във всяка форма, така и в човека има и от двете. Ако наблегнем на добрата му страна, ще я предизвикаме да се прояви.

- Кога и от какво се чувстваш щастлива?

- Когато съм здрава, духовно и физически. А това означава всеки ден да благодаря, че имам този живот, който ми дава шанс да развия своите качества и да дарявам любов и красота. Щастлива съм, когато съм полезна на другите и те чувстват моята подкрепа. И когато вдъхвам надежда и радост в сърцата на дечица, живеещи труден живот... Щастие изпитва и когато виждам как хората край мен живеят достойно и отговорно и как капка доброта остава след мен и кара околните да погледнат света от друг ъгъл.

Мадлен Алгафари, психотерапевт: За да съм щастлива, трябва да помагам

- Какво е щастието за теб, Мадлен?

- Умение да не се изпуска мига, защото, ако не се преживее пълноценно сегашния миг, после става минал нещастен. А когато миналите мигове са нещастни, ни отнемат енергията, която остава, свързана с тях: за да съжаляваме, да се чувстваме виновни... в резултат на което изпускаме сегашния миг. Друга част пък от вниманието ни е насочена към бъдещето, за да се тревожи. Днешният човек не може да бъде щастлив в момента, ако няма гаранция за щастливо бъдеще. Излиза, че телата ни са все „тук и сега”, но душите - почти никога. Излизането от този порочен кръг, за мен е щастието. Защото можем да влияем само на настоящия миг!

- Можеш ли да си щастлива, когато около теб е пълно с хора нещастни?

- Там ми е проблемът, че не мога да съм напълно щастлива, ако другите около мен не са. Затова се чувствам ужасно уморена понякога и ме обвиняват, че съм утопист, който се опитва да спасява света. Уча се да зачитам повече себе си и да се чувствам щастлива, но ми е трудно да се абстрахирам от болките на другите.

- Как ще коментираш поговорката „Много хубаво не е на хубаво”?

- Всичко се редува в живота. Без болки няма порастване. Не може всичко да е розово. Не се страхувам от лошото, а се отнасям приемащо към всичко, което ми се случва.

- Може ли човек да е щастлив, ако не е изпитал нещастие? - Не мисля. Както и състрадание не може да изпита, ако не познава страданието. Щастието е нещо, което се прави. Има и късмет, не го отричам, но мисля, че при мен то идва по-скоро като резултат от действия. Някои - грешни и поучителни. Сега например се уча да съм добра в умението да консумирам щастието, защото като го стигна, се впускам в преследване на следващото и не си оставям време да му се насладя.

- Кои три неща те правят истински щастлива?

- Много неща ме правят щастлива. Дори хризантемите на масата пред мен в момента... Три най-важни? Семейството и приятелите ми. Чистата ми съвест. Фактът, че обичам и че ме обичат. Благодарните очи на хората, на които съм успяла да помогна. Аз съм от хората, които, за да обичат себе си, трябва да помагат.

Николай Василев, режисьор на документални филми: Способен съм да погледна и на нещастието като на щастие.

- Знам, че гледаш на живота доста нетрадиционно. Какво е щастието за теб?

- Илюзия. Самото понятие ми се струва, че е измислено от някой за утеха... Но се съмнявам, че я е намерил.

- Все пак кога го изпитваш и по какво познаваш?

- Различните хора имат различна мярка за задоволство и различен генератор за получавенето му. Някой може да го направи доволен една свинска пържола. Друг може да прелива от щастие, като гледа как го гледат... Трети може да изпитат радост от това, че в един момент го осенява някаква хубава идея, която може да го промени. Аз съм от последните.

- Може ли човек да е щастлив, ако не е познал нещастието?

- Щастие и нещастие са две страни на една монета. В повечето случаи се стремим към емоционално състояние, носещо удовлетворение. Ако е получено, го наричаме щастие, ако не – нещастие. За радост, човек не се изчерпва само с емоциите си.

- Смееш ли да показваш, че си щастлив, когато около теб има страдащи хора?

- Неосъзнати хора винаги ще има, а да се чувстваш нещастен, е степен на неосъзнатост. В този смисъл смятам, че е задължително да се показва хубавия кон. По този начин човек може да накара другия, който не е в неговата тоналност, да съпреживее неговата радост и да се промени. Току виж и той поискал да поязди бял кон!

- От кое се страхуваш повече – от щастието или от нещастието?

- Обхваща ме страх от липсата на вдъхновение, а това ме кара да се чувствам много зле. Ако постоянно те галят, има риск да загубиш сетивноста си и непрекъснато да смяташ че някой ти е длъжен.

- Как ще изтълкуваш думите: „Много хубаво не е на хубаво”?

- Човек има някакъв атавистичен страх от хубавите неща. В природата е изграден ритъм на редуване, за да не остават нещата само в една форма. Може би оттам идва фаталното очакване след хубавото да дойде нещо, което се нарича лошо. А то всъщност е нещо различно, което предстои да бъде опознато. И може да ни даде нова опитност.

- Кои три неща те карат да се чувстваш щастлив човек?

- Щастлив съм, когато съм в състояние с отговорност да кажа: ДА, НЕ, ДОБРЕ.

Ралица Петракиева-Монти мениджър, в момента - щастлива майка: Умея да се наслаждавам истински на малките неща.

- Рали, какво е за теб щастието, по какво го познаваш?

- Щастието е във всеки миг. Във всяко мъничко начало на един момент. Мига, в който се събуждаш и се чувстваш изпълнен със светлината на деня, дори потънал в дъжд. Щастието е в любовта. В умението да даряваш и да получаваш любов. Човек е щастлив, когато умее да се наслаждава на малките неща - на ароматите, на звуците, на пейзажите... Щастието е като детския смях на дъщеря ми, която е на годинка - невинен, спонтанен, истинен. Чувствам се щастлива, когато успявам да се насладя на всеки миг, без мисълта ми да бърза за някоя друга посока.

- Може ли човек да е щастлив, ако не е изпитал и нещастието?

- Няма абсолютно щастие. Никога не ми се е случвало да съм постоянно щастлива. Не знам как бих разпознала щастието, ако не зная какво има от другата страна. Както казват поетите, в болката се ражда истината, тя избистря сетивата и ни помага да намерим себе си, за да можем след това да се насладим пълноценно на щастието. А то, от своя страна, не се намира в края на едно пътуване, а по пътя, който вървим.

- Издаваш ли, че си щастлива, ако си заобиколена от нещастни хора?

- Всеки човек е точно толкова щастлив, колкото иска да бъде. За съжаление общочовешка черта е да не сме щастливи с това, което имаме, а да се стремим винаги към онова, което нямаме... И постигайки го, отново да не сме щастливи, защото новата цел е отново далече. Щастието не трябва да се прикрива. Представи си един свят само с усмихнати хора... Не би ли бил по-красив?

- Познаваш ли и други щастливи и усмихнати като теб личности?

- Разбира се! Щастието е заразно. То е обменяне на емоции, позитивна енергия, усмивки. Когато общувам с щастливи хора \като теб, Жени\, се зареждам с много позитивизъм. Имам много приятели, които са щастливци. - Как ще тълкуваш думите: "Много хубаво не е на хубаво"?

- Бих ги перифразирала: „Много хубаво е на още по-хубаво.” Стига да вярваме и да умеем да го видим. В живота на човек много често се случват нещата, в които вярва и истински иска. Важното е да знае какво иска.

- Кои три неща те карат да се чувстваш прекрасно?

- Три са малко, за да мога да обобщя всичко. Близките ми хора са усмихнати и щастливи, а това е една от основните причини и аз да съм щастлива. Човек не може да е щастлив, виждайки нещастие и болка в очите на най-близките си. Вярвам, че мечтите се сбъдват, а аз съм пълна с мечти. Живея днес, сега, в този миг, в който говоря с теб за щастието и се чувствам прекрасно, изживявайки го. А когато денят ми е пълен с любов, аромати, споделени мигове, детски смях - преливам от благодарност, че имам и мога да усетя всичко това!